Hari Isnin lepas kan 22/11 Johor cuti Public,sempena birthday Sultan Johor.
Selamat panjang umur Tuanku.
Sepanjang cuti dr hari Jumaat (Qisya melecur), sambung ke Sabtu,Ahad dan Isnin..So heaven! tapi ari Ahad malam baru duduk umah.
Seblum tu..duk umah mak,En Suami ada kontrak ng mak hehee..
So dh alang2 dok umah,main masak2 menu spesel skit..Time ni la nk asah skill. ahaks!
Kite buat Siakap 3 rasa , suami plak masak sayur fav dia,taugeh goreng.Igt nk conquer sorang dapur ,tak dapat jek..
Dia pn nk masak gak..ok silakaaaaan...
Cam biasa resepi simple jek. Main campak2 jek.Resepi sendrik.
Alhamdulillah dua kali En suami tambah, licin tinggal tulang , ikan den...
Resepi Siakap 3 rasa
Ikan
Kunyit + garam + tepung gandum (garing)
kasi perap
Goreng
Sos 3 rasa
Tomato 1 biji (potong dadu)
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk lada 1 sudu
Tumis sampai naik bau
Then letak air sikit , sos cili sikit (utk masam2).
Gula ,garam secukup rasa.
LS tak guna sos tomato sebab dh guna tomato.
Carrot atau sayur2 lain nk tambah.campak jek dalam tu.
Ikan
Kunyit + garam + tepung gandum (garing)
kasi perap
Goreng
Sos 3 rasa
Tomato 1 biji (potong dadu)
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk lada 1 sudu
Tumis sampai naik bau
Then letak air sikit , sos cili sikit (utk masam2).
Gula ,garam secukup rasa.
LS tak guna sos tomato sebab dh guna tomato.
Carrot atau sayur2 lain nk tambah.campak jek dalam tu.
Notakaki: Semakin memahami selera rasa suami..Setelah sudah byk kali Try & Error. Alhamdulillah.
2 ulasan:
aku pun ngah nk ngasah skill ni dh lama terperapppp...lemak...!~
bestnya...aku nak try gak lahh
Catat Ulasan