Klik Saya!

Khamis, Mac 10, 2011

Iqbal & 2 bulan Sekolah..

Salam Ukhuwah!!

Dah masuk 2 bulan abg skool...Hati aku yg keras ..memula hampir cair gak...tapi skang dh keras kembali..
Melayankan karenah si bujang ku sorang ni..Macam2 karenah diawal pagi..Belum lagi karenah apabila tiba di sekolah..
Alahai...bang...

Memula masa anta skool..hari2 nangis..bila start bangun tidur,mcm satu beban besar kena bangun awal.Dia kata. "hari malam ni..tidur la ibu" padahal dh subuh dah.taktik...

Selang 2 mggu..bangun tidur ok,no problem,panggil nama je dh sahut ..senang je.selalu ni keje ayah dia dari awal dulu.
Time nk mandi start la suh ayah mandi dulu..adek mandi dulu...mandi & bersiap mmg menguji kesabaran.Sib baik aku bt tugas ni kadang2 je bole dikira ,adalah 1 or 2 kali kot.
Selalu ayah dia yg handle benda ni.Sebab aku kena turun bawah bt sarapan for both of them.(Alasan..hhahaha)
Sampai skool je..start la drama airmata kalah Neng Yatimah, dialog harian yg glamer ..tak tau dia petik dari mana

"Ibu kalau abg pg skool ibu amik abg pukul berapa"
Kalau ayah yg antar ,itula dialog sama yg digunakan..

Tempoh 2 mggu abg p skool..Cair gak hati ni..bila kenang kan dia nangis seperti terpaksa dan dipaksa oleh kiteorg.
Hati ibu mana yg tak sayup.Rasa cam nak tarik balik skool dia...tapi yuran semua dh bayar.Tanya kat suami.."Kite antar dia terlalu awal ke??"
But Suami jawab "Tak lah..biasalah tu...kite bg masa lagi.."Kata2 semangat utk aku tabahkan hati.hm..ok..

Dh 2 bulan ni..keadaan masih tetap sama..setiap kali sampai skool mata berair.ok lagi ar tu ng aku...
kalau ayah antar..siap meraung tu...tapi tak sampai nk lari kuar skool la..kire ok la tu ...x sadis sangat.
Teringat adek aku dulu..Mak aku antar dia p skool..Dalam perjalanan balik elok je adek aku follow kat belakang hahaha..

Sepanjang tempoh ni..ada lah dalam beberapa kali sampai & masuk skool dia tak nangis..tapi asal tiba time tu..esok nyer mesti cuti...alahai...!!
So pepaham jela bila dh naik cuti..The drama of Ning Yatimah start lagi..wawawa...

Aku bukan per..dulu masa memula ngantor dia..aku still cool lagi..leh cakp lembut.Skang ni cam dh lali..tergelak kalau dia buat hal..Tapi aku harap tak sampai terlebih batas.Kot tangan aku naik ke..payah gak..Harap tak sampai ke situ la .

Sebab skang aku dh start guna perkataan ROTAN.
Bt masa ni belum kena libas lagi la..(Garang ke aku?)..

isk..sedih beb..masa 1st time sebut 'Abg nk rotan??" .(tadi ko kata ko garang..tup2 skang lembik plak ko.haha!!)

En.Suami pun ikut style aku..yg best sedap jek dia kata.."Nti ibu rotan abg..Ayah tak tau.." Eh..eh...aku jugak yg kena...hahaha...

Well, walau macam mana sekali marah nya aku..Walau apa jugak abg buat.Dia tetap di hati ku..

Tetap tak sabar nk tgk dia bila balik keje.Kadang berebut2 ng En.Suami nk amik ank.
Masing2 nk tgk apa reaksi abg kt skool.Apa abg buat time kite dtg amik.,dan selalu suami aku la yg berjaya.Sebab dia selalu balik awal dari aku.ok.. aku terima dgn redha.ahaks!

Tak tau la dialog iqbal tu sampai bila & aku harap sikit masa lagi abg semakin serasi ng keadaan yg sedang dia lalui skang & juga akan dtg nti.Insyaallah...
Doa aku.Semoga dia lembut hati utk ke skolah.Menjadi insan yg berjaya satu hari kelak.Di dunia & akhirat.Amin.

suka eh kalau bab2 gini..cuba suh mandi p skool..mcm alasan ada.

Notakaki : Eh korang..kalau ada masalah anai2 kat umah .Nak org sembur kat umah..bg tahu aku.Harga leh negotiate.Kawan suami i yg buat.

2 ulasan:

ratusiput berkata...

ahaha...ganas gak si rambut maggie ni ye...em takpe pel...mcm mane pun ko kena biasakan dia pegi skolah gak.nangis ke tak ke...ko laki bini la kena tahan skit.skali skala kena tegas gak.kang sik belembut sgt jd anakku sazali kang.pape pun bg dia masa utk sesuaikan diri.2 bulan tu rase mmg dh patut dia sesuaikan diri bebeno.tp takpe...slagi leh layan..layankan je la.. :)

Umi berkata...

tak garang tu, aku lagi garang... hahahaha... anak2 je tau, umi dia garang mcmne..