Klik Saya!

Khamis, Mac 04, 2010

Tips muhasabah diri ketika berjauhan dengan orang tercinta

Salam Ukhuwah!!




Hari ni tak de story pasal ank ..
hari ini nk story pasal pengalaman diri sendrik .




Nak cuba beri tip2 kepada mereka2 yg bakal berjauhan dengan orang tercinta.
Lebih2 lagi dengan suami.Suami yg terpaksa berpisah dengan isteri dan anak2.

Kali ni korang kena sabar baca en3 ini ,sebab melebihi drp 2 muka surat (andaian.Teruskan usaha hingga berjaya menamatkan pembacaan!)


Bagi mereka yg dah memang duduk berjauhan dari sebelum berkahwin.
(kebanyakkan org yg ikut budaya timur memang la dok berjauhan sebelum kahwin .hehe)


Yang dimaksudkan adalah,



mereka yg belum berkahwin tapi dh bercinta ketika org yg dicintai bekerja/berada jauh..
dan anda tau ,apabila anda berkahwin dgnnye,anda akan dan memang kena dok asing seminggu sekali ke,sebulan sekali ke, 3 bulan sekali ..dan seterusnya la..ikut suka la baper bulan pun.




tapi bg aku ni....MEMANG TAK PERNAH berjauhan dengan suami ,since kami bercinta pada 21.07.2001,(tu belum time dia approach dan ngurat2 aku..semua aku igt tau!)


dan .. seterusnya diijabkabul kan pada 02.09.2006.
Jadi ,aku mmg tak biasa dengan keadaan di mana terpaksa berjauhan dgn Dia (En.Suami).
YA ! MEMANG AKU TAK BIASA!!




Since ank kami yg pertama (alamak tercite pasal ank pulak..takpe jalan terus...ehhehe)..

Dia la yg byk membantu , bukan membantu..malah membuat kerja2 penjagaan, pengurusan, pemandian, persalinan, pendukungan, pe..eh salah..ketidak tiduran malam menjaga ank kami(Mohd Aisy Iqbal). Aku? ..akula yg jd pembantu Dia hehe. Bukan pe..aku memang tak pandai bab2 baby ni , (maklum la baru2 pegang bby sendrik~ janggal..En.Suami ramai ank sedara).

Malah Dia la yg byk mengajar aku cara2 dan teknik2 pengurusan tersebut (cewah!).

Tapi aku ,masuk kiri kuar kanan.Arini dengar esok lupa..(Sib baik dpt suami penyabar.143 yang..) (maklumla..byk benda nk pikir...ayt yg aku selalu guna...kihkihkih..)




Ok.. cite diatas tu, SINOPSIS je..utk korang bayangkan..betapa aku mmg tak bole kalau berpisah ngn Dia a.k.a En. Suami . Tu baru sikit je..nk bg korang paham.
Belum masuk bab hal2 dapur,rumah,halaman rumah,kenderaan..kalau cite , gerenti tambah lagi mukasurat. Sebab , semua aku harapkan bantuan dr Dia. Di ulangi bantuan jek.bukan gantian ok.



Jadi baru2 ini, (tak berapa barula) setelah lama (lama ke?..lama gak le..lebih setahun heheh)hidup tak pernah berasingan..


Kami telah membuat keputusan utk duduk asing(bukan gaduh). .atas sebab2 tertentu..mencari peluang utk masa hadapan, JIKA ADA.


Memula mmg nangis 3 hari 3 malam..siap ada sajak aku bt kan khas utk Dia..***********************. hehehe (lawak..lawak)


Seminggu, dua tak leh kontrol perasaan..


Setelah itu..aku try memuhasabahkan diri..selain dr berkongsi perasaan bersama rakan dan sahabat.x lupa juga ibu dan ibu mertua ku..


Antara tips2 yg aku dapat ,mengikut pengalaman aku..sebagai wanita bekerjaya yg duduk berjauhan dengan En.Suami.

Tips muhasabah diri ketika berjauhan dengan orang tercinta
1- Banyak2 bersabar.( kata kunci SABAR)


2- Ingat Allah.


3- Jangan fikir anda bole bt semua sendrik.Anda tetap akan mengharap kan orang lain utk membantu ketika anda bermasalah.Jangan sombong.
Kalau setakat belanja barang dapur,bayar bil itu ,bil ini ,keje mudah je.(walau keje tu selalu suami yg buat).
Kadang2 keta rosak ke,ank takde org jaga,ank sakit,kite sakit.
cth : ibubapa,adek beradik,pembantu rumah.


4- Selalu berhubung dgn suami.Kalau bole ari2,sekarang zaman IT,dah maju ,gunakan segala kemudahan yg ada..mudah sajaaaa!!(lagu digi)
Kalau bole luahkan perasaan rindu dan sayang anda kepadanya.(Bukan buat2, betul2..)


5- Luahkan pada rakan / sahabat / keluarga terdekat yg sudi mendengar luahan perasaan anda.dh nama pun rakan,rakan yg sabar,sanggup mendengar cite anda walau berulang2.


6- Cari kenalan yg mengalami keadaan seperti anda.Berkongsi cerita.Bagaimana menguruskan kehidupan seharian tanpa suami disisi.


7- Berfikiran terbuka, jika suami berjauhan dalam negara,bayang kan org yg suaminya di luar negara ,atau meninggal dunia (maaf),atau bercerai (nauzubillah).


8- Jika anda jenis yg suka bersukan & aktif .Lebih bagus.Kalau ank dah besar tak kesahla..bole bawak kan.tapi kalau baby?...(ha..disini la pentingnye no.3 tu).


9- Lepas solat banyak2 berzikir dan berdoa semoga ditetapkan iman anda dan Suami.Maklumla..bila dh berjauhan byk DUGAAN nya.


10- Redha




Itu la antara tips2 yg insyaallah bole membantu,berdasarkan pengalaman diri sendrik.Kalau ada nk tambah silakan..


Itu pengalaman bagi ISTERI YANG BEKERJAYA seperti aku,sib baik awal2 dah ada lesen keta. Itu pun satu keperluan gak.


Orang kata,"alahai..suami bukan kuar malaysia pun,bukan tak balik jumpa ank2 pun.Orang lain tu lagi teruk suami jauh.."


Ada orang kata jugak "kena belajar hidup tanpa suami,walau suami ada di sisi"Tapi pada aku , kalau suami dh ada disisi kena buat sama2la..
mengapa nk kena buat sendrik?,sedangkan perkahwinan kan kena share semua benda.susah dan senang, (dr fazillah punye tips rahsia rumah tangga bahagia - buat kerja rumah bersama2).




Cakap..memang mudah,tapi bila sendrik rasa,baru tahu mcam mana rasanya.Rasanye ,..semua wanita tak nak berjauhan dgn suami kan.
(Tapi kalau ada yg nak jauh tu..PELIK gak?)


Tapi kalau dh keadaan memaksa, kite kena jugak.Sebab hanya kite je yg mengetahui SEPENUHNYA keadaan keluarga sendiri. Tapi terpulang kepada masing2 bagaimana anda menghadapi nya.Tips diatas lah yg saya guna kan untuk diri sendrik.


Tapi tak dinafi mesti akan teringat En.Suami.Tu la kena guna tips2 di atas. Jadikan no1 tu kata kunci kepada semangat dalam diri.



Tabik spring kepada ibu2 yg dok berjauhan ng suami,malah menguruskan rumah tangga nya sendrik , tanpa suami disisi. (tak kisah la hidup atau meninggal dunia).






Akhir kata.Apa yg baik datang dari Allah , dan yg buruk itu dari diri penulis blog ini sendrik..ahaks!

nak selit gak gambar qisya. Aku yg menaip(pinjam ayat umiharizahin)



p/s :143 ..




4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

pernah rasa berjauhan ngan suami..semua hal kena wat sdr.sedih tapi kekuatan minda dan hati yg ikhlas tu penting..insya allah...credit tuk mama sbb dia pun dl pernah berjauhan ngan papa, atas keredhaan papa utk mengelakkan timbul fitnah yg melampau keatas mama apatah tercalit maruah yg susah nk dipadam dibuat dek insan yg busuk hatinya..pengorbanan suami isteri tu satu penyiksaan,hanya mereka yg merasa dan melalui memahaminya.kdg kala org luar suka menghukum, tp percayalah atas keredhaan dua pihak dan keikhlasan insya allah kebahagiaan sentiasa ada walau ke hujung nyawa...mudah2an saya pn tergolong org camtu yg sntiasa bahagia walaupun sukarnya dugaan dan jauh dimata .percayalah pel setiap pengorbanan yg BESAR, Allah memberikan ganjaran yg BESAR juga kepada kita walau pun tk nmpk skrg..:)

babyfreaks@ratusiput berkata...

huhuhuhu...

Umi berkata...

hahaha... aku yg menaip la sgt... :D

wah, qisya... beriye2 tgk laptop...

laila sanuri berkata...

babyfreaks ~ apa hu..hu..hu..jgn nangis..amik tips tu..amalkan..kihkihkih..

Umi ~ Pelik tapi benar...ahaks!!

Tanpa Nama ~ Yup! berat mata memandang berat lagi bahu memikul.hanya org yg mengalaminya je yg tahu.so saper2 yg belum rasa cuba la rasa hehehe..muka senyum,but hati hanya tuhan saje yg tahu.hehe