Klik Saya!

Selasa, Ogos 17, 2010

Imam Ghazali Bercerita & Kek Batik Yummy!

Salam Ukhuwah!!

BUlan baik , Bulan Mulia ,
BUlan Ramadhan ku nanti jua..ahaks!

kali ni nk share ..

Imam Ghazali = ' Apa yang paling ringan di dunia ini ?
'Murid 1 = ' Kapas
'Murid 2 = ' Angin
'Murid 3 = ' Debu
'Murid 4 = ' Daun-daun

...'Imam Ghazali = ' Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat '

Imam Ghazali = ' Apa yang paling tajam sekali di dunia ini ? '
Murid- Murid dengan serentak menjawab = ' Pedang '

Imam Ghazali = ' Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan... mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri

Imam Ghazali = ' Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Orang tua '
Murid 2 = ' Guru '
Murid 3 = ' Teman '
Murid 4 = ' Kaum kerabat '

...Imam Ghazali = ' Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).


YaAllah teguhkan la iman ku,berikan kesabaran yg kuat utk menempuh dugaan hidup didunia ini.Amiiin..


Notakaki :
YUmmylicious Kek Batik , buat masa ari Sabtu. Cek Bahan2 cukup, ada masa terluang..lagipun kek ni bole wat utk mentong2,mengunyah masa tgk tv lepas buka posa or lepas sahur.



Kek Batik
Biskut Marie (1 bungkus yg biasa).
1 cawan mentega,
1 cawan milo(350g-paket kecik sekali),
3/4 susu pekat (dpd 1 tin)

1-Cairkan dalam kuali,masukkan 1 persatu bahan(kecuali biskut marie). Setelah semua bahan cair,Padam api .

2-Dengan segera masukkan Biskut Marie (patah 2).

3-Setelah biskut semua dh bersalut coklat, Masukkan dalam loyang sambil tekan2 sikit..

4-SIAP! Dapat 1 loyang kecil.

Aku ni, tak rajin tp ada la jugak sikap2 nk rajinkan diri(paham ke?hahaha) sebab tu suka buat benda yg simple. ahaks!


6 ulasan:

ratusiput berkata...

rajinnnnnnnnnn ko.aku skang ngah tahap malas.nk msk nasi pun aku malas.ehehehe..

encik azuwan berkata...

serbuk koko tu ko tambah 4 5 sudu cohoc cadburry..pasti lagi enak.

~~ciklinn~~ berkata...

awak kita copy resepi ni yerk..tingin nak buat.. sbb duklah but tak jadi... huhuhu kesian ciklinn kan....

laila sanuri berkata...

@ratu
nk ikut aku pun malas..tp nk tempah tak berbaloi2..hihi.

@wan
hmm..good idea..pasti sedap! ek..nti aku try.

@cik lin..
try buat..gerenti jadi..kite pn baru kali ke 2 bt ni..hiks..hiks

sery berkata...

apel, fevret aku tu kek batik...huwaa, kalo dkt aku suwuh ko buatkn..sanggup aku beli dr ko tau!!

laila sanuri berkata...

@sery

hahahah...ko lagi terror bab2 kuih ni...