Klik Saya!

Rabu, September 07, 2011

Selamat Hari Raya 2011

Salam Ukhuwah!!

Selamat Hari Raya 1432 H.Kejap je kan puasa...pastu raya...
Kalau kecik2 dulu..suka sangat tiba waktu raya..dgn bapak selalu melompat bila dgr pengumuman kat TV.
Walaupun dalam hati...apsal kena suka ek.Budak2 blum skolah lagi..mana tahu..puasa pun tak.hihi

Bila dh besar skit...baru tau...Raya kena pakai baju baru..Jalan beraya..collect duit raya,sampai ujung kampung.
Then bila dh jadi ank dara,time tu la..
"mak,,kawan nk dtg umah" ,masak2 lah mak kite ni..utk kawan2 kite..
Masih dapat duit raya lagi dpd makcik2 + sedara mara..meriah sangat..

Then bila dh keje..ok! takde sape nk bg duit raya lagi..kite pulak kena bagi org duit raya.
bila kawan nk datang.."mak..kawan org nk beraya..masakkan bla..bla.bla.." masa ni dh ada kesedaran,dh tak paham2 ke..?...kenalah hulur2..utk beli bahan mentah..
then tolong apa yg patut.ehhe..

Skang bila dh ada keluarga sendrik..kena gaduh dulu..nk raya mana tahun ni..wakakka..
takde la gaduh...gaduh2 manja gitu..kan dah set ,gilir2...so jgn nk ingkar arahan..

So tahun ni ,pagi raya adalah bersama keluarga aku...OH indah nyaa....
terngiang2 kat kpala aku..nk makan ketupat,ayam masak merah,daging manis,lodeh..babat goreng..
Lauk kami setiap tahun..

Malam raya, on d way nk grak ke umh mak bpk aku, abg call..suh cepat skit dtg..kata nya nk bakar mercun..takut kiteorg ketinggalan..
alahai..aku igtkan nk suh aku merewang...wakakaka...
Aku masuk dapur n Alhamdulillah..semua dh siap masak..eh .cepat plak diaorg merewang kali ni..kehkehkeh..
tima kasih ye semua.adik,kakak ,mak ..memahami keadaan saya.. :D . i love u..

Mmg puaaas makan bangat ..(skang tak timbang lagi berat badan..tapi dh rasa kegemukan melanda).
Lagi2 bila beraya umah makcik2 aku..ada plak hidangan ayam belanda & angsa (umah embah)..wah!..
Rasa daging dia kasar berbanding ayam.but sedap la...aku baru 1st time try.


Tahun ni tema merah darah ikan gitu..ikut baju kurung aku yg tersedia ada.
Time ni la plak si Qisya tidur.

Sib baik ada amik gambar seblum dia tidur.
harus pakai legging dalam.ehhe..gaya peace!!


Pagi raya cam biasa, bapak n kaum lelaki semua pegi solat.Yg pempuan semua melawo n siap2kan kat dapur kat depan..apa yg patut..

tp kali ni bapak lambat plak balik umah..
Selalu dalam kol 9 smua dh berkumpul..Tpi kali ni dalam kol 10.30 gitu baru la berkumpul..Sebab ada bacaan yasin kat masjid katanya..


Adek beradik yg ada waktu 1st day raya..
baba+umi,family aku,adek bongsu,mummy+papa.
mama je takde,dia beraya waha.turn belah sana.

tema mummy leh lak sama ng aku, tuar, nk surprise sgt ng aku..ha..hambik!.

petang , sehari seblum raya,

aku : mummy,baju tahun ni kaler apa?

mummy : iiiiih..mana bole cakp..rahsia..

aku : eleh itu pun nk rahsia..cakap je la..sok dah nk raya.

mummy :ih..surprise...sibuuuk aje....surprise!!

aku : warna baju aku ni..(tunjuk lada kecil kaler merah)

mummy : hah??!!! ko biar betul!!!?

tapi aku nye merah darah ikan,ada sulam2 ok..mummy punye merah cili.



aku nampak gumuk la..Mcm2 adegan nk amik gambar reramai ni..cucu2 tak reti dok diam..last2 gini la jadi nyer...selambe..


si bujang..yg masih mencari cinta..ahaks!!!


sedikit iklan. :D

Ngam2 pas amik gambar bagai...Adek beradik bapak pun sampai.
Pastu join diaorg p round kampung.Beraya umah makcik2.Kiteorg konvoi naik motor je..amik angin sekali sekala.Aku duduk mengereng ok,maklum pakai baju kurung,naik motor...tak pernah2, bergaya ala2 gadis ayu gitu..hahahaha.



Adek2 bapak aku..ada lagi 2 family besar lum masuk.Kalau masuk..harus kena bergambar luar rumah.1 family-10 org ank & 1 family lagi - 13 anak.Cucu dia? kira sendrik la.

Tghri pg umah MIL. Jgn dilupa.Lepak2 ,makan2..Rest.Sebab MIL dok taman..so ramai org balik kg. Jadi keadaan pada waktu itu sunyi dan amat sesuai utk rest minda dan otak.ahaks!

Malamnye plak umah embah(belah mak), ada wat BBQ..melantak SATAY ,rendang ANGSA, sup GEARBOX..kenyang banget.Ini lah yg best nye raya di kg sendrik..
Sedara mara penuh..berkumpul..ni belah mak aku.
Juga tak lupa ,time ni la kiteorg rebut2 nk tukar angpow..bg kat ank masing2.Mcm sales duit raya plak. Meriah giler..hahaha.


mak,embah,aku+boboiboy.x pakai baju raya.sebab x p beraya pun.simple & steady hehe.

lepas kekenyangan ,apa lagi..gosip arr...hehe

Esok raya kedua konvoi!!....p umah sedara mara yg dok jauh..jumpa setahun sekali...Begitu la seterusnya.Sampai abis cuti raya aku.
kira cuti raya aku mmg full la tahun ni..alhamdulillah..kesihatan kami ank beranak pun ok..

Satu lagi rutin family kami tiap tahun, beraya ke rumah mertua adek beradik yg lain pada setiap tahun..mungkin sebab diaorg pn duduk pun dekat2..so tu yg senang.
Nama je asal Penang,Ganu ,Kelatan..tapi umah mertua..semua kat Johor..ahaks!!

Satu hari seblum naik raya..Rehat...standby utk naik keje isnin nya....amik mood ...
Sakit tekak & batuk pun melanda diri...ahaks!!


ini raya kedua

On d way balik ke rumah.Kepenatan tapi sempat posing ok.

Notakaki: Sedang menunggu kawan aku dari arab nk balik ni..kata nya nk saing round2 beraya umh kengkawan...cannot wait!!!



3 ulasan:

ainazliena berkata...

cun ler kaler merah!

AtiEyZ berkata...

pergghh... merah ye mak ngah.. mmg nampak berisi.. adakah??!!

linda berkata...

haha..sian surai,beria nak rahsia skali sama tema dgn ko.ko dh abih beraya ke?doakan aku selamat sampai ke tanahair ku yg ter'chenta' ye..aminnn