Klik Saya!

Khamis, November 11, 2010

Epok - Epok Telur & Besday Ibu

Salam Ukhuwah!!!


Lately hujan je , sempena cuaca yg selalu hujan...dan sempena melaparkan perut , LS pulak terajin nk cuba meringankan tulang.
Buat ari sabtu lepas.Lepas deepavali.

Memula nk bt biskut batik..cari2 bahan..alamak tak complete plak..
then cari idea lain plak..

epok2!! ..tapi inti apa ek..tgk2 telur byk stok..
hmm..epok2 telur sedap gak..

k ler...
tang inti senang jek.so the kacang!! hihii . berlagak ler pulak..

nk wat doh dia plak.
igt2 balik resepi mak pernah ajar...hentam saje la...asal menjadi..
ni 1st time LS try buat epok2 ni..hahaha...
sebab setiap kali mak buat epok2,dia akan ulang2 resepi doh dia..jadi bila nk buat..terngiang2 ayt2 dia..
balun LS balun..hehehe..


epok-epok a.k.a karipap


before mandi minyak



tgh mandi minyak la..proses menggaringkan.

Resepi?...ala....search je la....

ikut resepi mak ..

tepung gandum , minyak + marjerin panaskan tuang atas tepung , letak garam sikit.
air panas, uli sehingga tak lekat tangan.

Bahan2 tu panas tujuan supaya dohnya garing selepas digoreng.Walau pun sejuk.Nyam2..

*********************************************************************************

ni selitkan sekali gambar time besday aritu..Ingat kan takde kek tahun ni , rupanya mahu disambut di malam raya (deepavali) daaaa....thanks dear.
Potong sekali ng Abg , the excited person.Tahun ni takde potong kek..so share ng ibu eh sayang..hehe..
Baru bukak kotak dh menyanyi , bape kali dok pasang api lilin..asek kena tiup jek dgn budak excited nih..ahaha
terharu den..ahaks!


kontrol encem konon..erk..mana gambar besday girl potong keknye ek..
sori gambar tak menutup aurat der...x tayang..hehehe


2 ulasan:

jiwa sifar berkata...

orang johor je panggil karipap epok-epok.mase aku dok kL ckp nak epok-epok seringgit orang tu cam terpinga-pinga.haha.

ratusiput berkata...

aku lg la tak pernah buat pun kuih2 tradisional ni...ehehe..